AJATTELU
Esimerkkejä ajattelun kulttuuri periaatteista:
RESEPTI AJATTELUUN
Aseta selkeä tavoite yrityksellesi.
Priorisoi tavoitteet. Et voi saada kaikkea mitä haluat, joten keskity tärkeimpään.
Älä sekoita tavoitteita ja tahtotiloja keskenään. Ne ovat kaksi erillistä asiaa. Voit tahtoa mitä tahansa, mutta et välttämättä koskaan saa tahtomaasi.
Isot odotukset luovat suuret kyvyt. Tavoittele jotain suurempaa.
Kanna vastuu omista tuloksistasi. Älä syytä muita tai ympäristöä.
Juhli onnistumisia ja analysoi tekijät, jotka johtivat onnistumiseen. Yhtä tärkeää on samalla tavoin käsitellä ja purkaa myös epäonnistumiset.
Tunnista ihmisten ja ympäristösi haasteet ja ongelmat.
Kohtaa haasteet ja ongelmat suoraan ja rohkeasti. Totuuden myöntäminen voi olla epämiellyttävää ja osin turhauttavaa, mutta totuutta pitää pystyä katsomaan silmiin.
Ongelman ja haasteiden tunnistamisessa pitää olla hyvin tarkka. Mitä tarkempi, sen parempi.
Ongelman syy voi olla eri asia kuin itse ongelma.
Tee ero isojen ja pienten ongelmien välille. Kaikki ongelmat näyttävät isoilta läheltä katsottuna. Ota etäisyyttä.
Kun ongelma on käsillä. Ratkaise se. Älä jätä ongelmia ratkaisematta.
Diagnosoi ongelman juurisyy. Tutki aidosti mitä on ongelman takana.
Ensiksi tärkeintä on selvittää "mitä on". Keskity siihen tarkasti. Kun "mitä on" on selvitetty, voit pohtia ja päättää mitä asialle voidaan tehdä.
Tee suunnitelma.
Ongelman ratkaisuun on monia polkuja ja keinoja. Löydä se mikä toimii.
Tee suunnitelma. Näytä suunnitelma muille. Pyydä kritiikkiä ja vahvistusta suunnitelmalle.
Toteuta suunnitelma ja vie se loppuun.
Asioiden loppuunsaattaminen on usein vaikeaa ja hankalaa. Pidä huolta siitä, että asiat menevät maaliin. Hyvä suunnitelma on torso ja hyödytön, jollei sitä vie maaliin. Teoreettiset, irti reaalitodellisuudesta olevat suunnitelmat ovat huonoja, epäkelpoja.
Osaamattomuus, kyvyttömyys ja heikkoudet eivät haittaa, jos löydät kiertotien.
Kaikilla meillä on jokin isompi haaste tai ongelma, joka on menestyksemme edessä. Etsi ja löydä omasi. Pyydä apua. Keskustele muiden kanssa ja reflektoi oppimaasi.
RESEPTI HYVÄÄN PÄÄTÖKSENTEKOON
Tiedosta, että negatiiviset tunteet ovat suurimpia esteitä hyvälle päätöksenteolle.
Tee päätettävästä asiasta ensin synteesi.
Tärkeää on luottaa ja kysyä päätettävästä asiasta luotettavilta ja asiansa tietäviltä henkilöiltä. Osallista ne ihmiset, jotka kykenevät ja uskaltavat olla eri mieltä kanssasi. "Jees-jees"- nyökyttelijöillä ja komppaajilla ei ole arvoa. "Jaxuhaleja" voi antaa myöhemmin.
Hyvä johtaja ei ole "hyvä johtaja" perinteisessä mielessä. Perinteisessä mielessä hyvä johtaja tekee päätöksiä itse, biaksella ja esimerkillä, jota muut seuraavat. Tämä on huono lähtökohta.
Hyvä johtaja luo epävarmuutta ympärilleen ennen päätöksentekoa. Se tarkoittaa, että hyvä johtaja hankkii ympärilleen ihmisiä, jotka kykenevät ja uskaltavat olla eri mieltä päätöksentekijän kanssa.
Ennen päätöksentekoa tulee tunnistaa sokeat pisteet ja kirkastaa yhteistä ymmärrystä. Oma ajattelu ei juuri koskaan ole parasta yhtiön kannata. Oma ajattelusi on vain osa ratkaisua.
Kun asiaa on pohdittu epävarmuuden tilassa, se tarkentuu. Näin luodaan pohja hyvälle päätöksenteolle.
Älä usko kaikkea mitä kuulet.
Kaikilla ihmisillä on jokin mielipide päätettävään asiaan. Kunnioita muiden mielipiteitä. Se, että joku ajattelee jotain ja päätyy johonkin lopputulemaan, ei kuitenkaan välttämättä ole hyvä ja totta. Useimmilla ihmisillä on vaikeuksia selkeään itsearviointiin. Omien ajatusten ja ideoiden sanallinen selittäminen on vaikeaa.
Kysy, miten joku on päätynyt johonkin ajatukseen tai näkökulmaan. Vaadi perusteluja.
Kaikki haasteet ja ongelmat näyttävät aina sitä suuremmilta mitä lähempänä olet. Ota asioihin etäisyyttä - " satelliittiperspektiivillä".
Tiedosta, että kaikki uusi ja trendikäs on yliarvostettua entiseen tavalliseen hyvään ja kelpoon.
Älä takerru liikaa yksityiskohtiin. 80 % asiasta saadaan selvitettyä kohtuullisen nopeasti. Loppu 20 % vie usein liian kauan, eivätkä nyanssit vaikuta lopputulokseen.
Ole siis epätäydellinen ja epätarkka.
Rationaalisuus, logiikka ja maalaisjärki ovat parhaita työkaluja synteesin muodostamiseen. Näin tiedät, mitä asiasta pitää ymmärtää ja miten asia voidaan ratkaista.
Yksinkertaista asioita, joita voi yksinkertaistaa. Kaikkia monimutkaisia asioita ei voi yksinkertaistaa, koska asian ydin voi kadota. Monimutkaiset asiat ovat monimutkaisia.